dijous, 17 de març del 2011

CiU i la llengua catalana, novament

Una vegada més, les actuacions de la dreta catalana en el poder la situen en un capitalisme fred, molt lluny del poble i de la llengua que parla.

Dimecres, 16 de març de 2011 11:17 h, directe.cat.
El Govern posa fi al foment del català a l'hostaleria amb l'eliminació del programa Profit.
Les retallades pressupostàries endegades pel Govern estan afectant ja la llengua catalana i el seu ensenyament i difusió. Una bona mostra es troba amb l'eliminació per part de l'executiu d'Artur Mas del programa Profit (Programa per a la Restauració Orientat a la Formació Integral dels Treballadors), dedicat a impartir cursos arreu de Catalunya per formar professionals de l'hostaleria mitjançant el foment de l'ús del català i que treballava amb més de 450 empreses del país. El programa, iniciat l'abril de 2008, ha realitzat fins al febrer de 2011, un total de 400 cursos i ha comptat amb la participació de 3.406 alumnes. Segons fonts consultades per directe!cat, el Govern ha anunciat 'de viva veu' als responsables del programa la seva eliminació argumentant que els problemes econòmics actuals feien impossible assumir els 500.000 euros anuals que costava.
cambrer, profit, restaurant

La decisió de l'executiu de Mas coincideix paradoxalment amb l'anunci de situar el coneixement del català com a condició 'determinant' per possibilitar el reagrupament familiar i la renovació de residència dels immigrants.

'Profit', el programa de formació de professionals de l'hostaleria mitjançant el foment de l'ús del català ha acabat aquest mes de febrer després de dos anys d'impartir cursos arreu de Catalunya. Així ho ha decidit el govern de la Generalitat, que ha situat el programa en la línia de despeses prescindibles per millorar l'economia de Catalunya. D'aquesta manera, el programa, que havia impartit 400 cursos a prop de 3.500 alumnes, ha hagut de suspendre les activitats programades amb diverses empreses del país com Caprabo, Condis, McDonals, PortAventura o Bon Àrea.

500.000 euros l'any 2010
La Generalitat ha aturat el programa arran dels pocs recursos econòmics que disposa, que fan impossible assumir els 500.000 euros que ha costat l'any 2010. Els responsables dels cursos van rebre l'anunci de 'viva veu', fet que suposa la paralització dels àmbits d'actuació del programa, que es centraven en hostaleria, restauració, fleca i pastisseria i comerç.

Fonts consultades per directe!cat han mostrat la seva sorpresa arran de la decisió de l'executiu, ja que 'Profit', segons destaquen, funcionava molt correctament i havia tingut una excel·lent valoració per part dels alumnes inscrits. Els 400 cursos s'han efectuat majoritàriament en zones de la costa catalana on s'hi concentra la major part del turisme a Catalunya. Així, comarques com el Barcelonès, el Maresme i el Vallès Oriental i Occidental han rebut gran part de classes impartits durant els dos anys que ha durat el programa.

Segons dades de la Generalitat del 2008, un 78% dels cambrers nouvinguts que treballa a Catalunya considera 'imprescindible' aprendre català per desenvolupar la feina. Així mateix, l'anunci d'eliminació de 'Profit', coincideix paradoxalment amb la voluntat del govern de la Generalitat de posar el coneixement del català com a condició determinant per facilitar el reagrupament familiar i la renovació de residència dels immigrants. Per la seva banda el programa eliminat ha rebut alumnes de més de 70 països, entre els quals destaquen Marroc amb un 12,1%, Romania 5,72%, Equador4,44% i Colòmbia 3,77%.