dimecres, 23 de febrer de 2011

No els faltaven diners?

El nou govern de CIU fa tants estalvis amb l'excusa que el Tripartit ha deixat les caixes buides, que ha posat en perill fins i tot el model educatiu. Ara resulta que subvenciona Endesa quan encara governava en funcions, per assegurar-se que els catalans estiguem ben il.luminats. La notícia és de directe.cat.

Solidaritat intenta que la Generalitat no compensi les multes a Endesa

Presenten una proposició de llei per anul·lar la subvenció de 6 MEUR del tripartit a l'èlèctrica, la mateixa quantitat que la sanció arran de les apagades per les nevades


Solidaritat Catalana per la Independència ha presentat aquest dimarts una proposició de llei per anul·lar la subvenció del Govern tripartit de sis milions d'euros a Endesa Distribución Eléctrica aprovada el passat 30 de novembre del 2010. El parlamentari de Solidaritat Toni Strubell, que ja va denunciar en campanya aquest mercadeig oportunista, ha presentat aquesta subvenció a Endesa com una 'excusa' i 'el retorn de la multa' que s'havia aplicat uns mesos anteriors a Endesa arran de la nefasta reacció de l'elèctrica durant les nevades del 8 de març del 2010, que era també d'uns sis milions d'euros. 'Estem davant d'una contradicció flagrant', ha criticat Strubell, que a més ha denunciat un 'pasteleig' entre administració i elèctriques que 's'ha de denunciar'.
toni strubell
En la proposició de llei, es reclama anul·lar la subvenció de sis milions d'euros a Endesa Distribución Eléctrica atorgada pel Govern en funcions de la Generalitat en acord de Govern de 30 de novembre del 2010. La breu proposta inclou una disposició derogativa per la qual 'es deroguen quantes disposicions s'oposin, es contradiguin o siguin incompatibles amb el contingut d'aquesta llei'.

Strubell ha explicat els antecedents i els motius que els han portat a presentar la proposició que tenen la seva raó de ser en les nevades del 8 de març que van tenir com a conseqüència una multa a Endesa Distribución Eléctrica d'uns sis milions d'euros per la seva gestió de la nevada i de l'apagada que, al març, va afectar 458.396 abonats de les comarques de Girona. Solidaritat denuncia que posteriorment, com ja va criticar Strubell a finals del passat any, va aprovar concedir a Endesa una subvenció de sis milions d'euros per al finançament de les obres corresponents als plans de millora de la qualitat del subministrament elèctric i de control de la tensió. En aquest sentit, la formació liderada per Joan Laporta creu que aquesta subvenció 's'ha d'entendre com una condonació encoberta de la multa de l'expedient sancionador iniciat pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya'.

En aquest context, Strubell ha criticat que és 'un insult a la intel·ligència de tots els gironins el fet que s'hagi atorgat exactament la mateixa quantitat en multa que en compensació a l'empresa'. Per això, ha argumentat la proposició de llei que porten al Parlament amb un missatge 'molt clar': l'anul·lació de la concessió d'aquesta 'subvenció encoberta' a Endesa que 'està fora de to'. El parlamentari ha explicat que ho fan sense 'perjudici de futures accions encaminades a millorar i reconduir la política elèctrica i de subministrament elèctric' a Catalunya.

Per la seva part, el parlamentari i secretari general del partit, Uriel Bertran, ha destacat que Solidaritat 'fa un pas endavant' davant tots aquells que vaticinaven que la formació només havia arribat al Parlament per parlar de la independència. 'Més enllà del plantejament de l'estat propi, Solidaritat esdevé una eina en defensa del consumidor i el ciutadà front els monopolis, els privilegis i tota aquesta casta econòmica, social i política que es defensen els uns als altres', ha criticat. Fins i tot ha manifestat que després de les donacions Endesa, aquesta després 'ja farà donacions a les fundacions dels partits polítics'.

Josep Puig, doctor enginyer industrial, professor de la UAB i responsable de l'àrea d'energia dels Verds-Alternativa Verda, ha apostat perquè a Catalunya les xarxes elèctriques de distribució siguin de titularitat pública i que la seva gestió es faci a través d'empreses públiques, privades o mixtes que no tinguin res a veure ni amb la generació ni amb la distribució.