dimarts, 14 de desembre del 2010

Què fa Espanya amb els diners


Transcric un post descriptiu que no cal més sobre com Espanya gasta els diners que no vol invertir a Catalunya. Afortunadament, l'article l'ha publicat "Le Monde" i no un diari català.






Ciudad Real, terminal fantasma.

El diumenge dia 28 de Juny, “Le Monde” dedicava íntegrament la seva pàgina 3 a un reportatge absolutament demolidor, sobre l’aeroport de Ciudad Real.

Es tracta d’un equipament d’última generació, amb una de les pistes més llargues d’Europa (4 Km), capaç fins i tot de permetre l’aterratge de l’Airbus A380, l’avió comercial més gran del món. Les instal·lacions estan pensades i fetes per acollir un volum de dos milions i mig de passatgers l’any. Per gestionar-lo hi ha 91 treballadors directes, i uns 200 de les diverses empreses concessionàries.

Els periodistes de diari “Le Monde” descriuen perfectament el dia a dia de la terminal: “Avui, un silenci de catedral regna en l’immens hall de les sortides”. El cas és que l’aeroport de Ciudad Real tan sols té set agònics vols setmanals, que gestiona Ryanair gràcies a una generosa subvenció pública. La cafeteria pràcticament només serveix esmorzars als mateixos treballadors, que dilluns, dimecres, dijous i dissabte són les úniques persones que volten pels passadissos en tot el dia.

Aquesta faraònica obra ha necessitat per començar a funcionar 500 milions d’euros. Bona part els va posar Caja Castilla-La Mancha, una caixa que com la majoria de caixes espanyoles està gestionada per polítics. Aquesta caixa té el privilegi d'haver estat la primera en ser intervinguda pel Banc d’Espanya i ha hagut d’avalar 9.000 milions d’euros amb diner públic. La Junta de Castella-La Manxa volia injectar a l’aeroport 140 milions més, per compensar les pèrdues, enormes i constants, però al final la pressió popular ho ha evitat.

Tal i com diuen a “Le Monde”, es tracta d’una “trista il·lustració de la deriva de les finances públiques a Espanya”. El que hi ha darrere d'aquest aeroport són interessos immobiliaris d’una magnitud inabastable. Com el projecte “Reino de Don Quijote”, que anava a ser construït a 16 km al sud de l’aeroport i que ocuparia 400 hectàrees de terreny. Es preveia construir-hi 4.000 habitacions d’hotel, un casino, camps de golf (això no falla mai), un gran centre comercial i de congressos, una sala d’espectacles, 9000 botigues… Per mantenir tot això calien més de 2 milions de visitants cada any i Ciudad Real doblaria la seva població. Suposem que davant tants milions i milions d’euros els polítics van agafar la calculadora, van mirar què en representava el 4% i per l’interès comú van començar la casa per la taulada, o sigui que amb els diners de tots plegats es va construir aquest aeroport.

Ciudad Real és una capital de província amb 75.000 habitants. Però disposa d’estació de TGV i d'aeroport internacional. Europa la fa servir com a exemple del descontrol inversor espanyol, se n'han fet infinitat d’articles i reportatges, se n'ha parlat a les televisions d’Alemanya, Holanda, Suïssa… tots han vist molt més bé que nosaltres el malbaratament de recursos, la manca de control i la corrupció que hi ha al darrere.

Com és habitual, aquí no hi ha responsables i el president de la Comunitat Autònoma de Castella la Manxa el socialista Barreda, no n'assumeix cap tipus de responsabilitat. Ells, el que es limiten a fer és a mirar que se’n parli poc i deixar passar el temps, a veure si tothom se n'oblida, d’aquest aeroport.