dimecres, 21 de juliol del 2010

Més sobre presos polítics

Avui arriba a Madrid un pres procedent de Cuba. Però és molt diferent dels cubans que han arribat els darrers dies. Aquest és un afganès que ve de la base militar de Guantànamo on hi ha passat una colla d’anys i on ha estat objecte de les tortures més salvatges sense respectar-li cap dels seus drets més fonamentals, a mans de marines americans. Després, sense cap mena de vergonya, n’ha estat alliberat sense haver estat jutjat, sense tenir cap causa judicial pendent per cap mena de delicte ni als USA ni a Espanya ni a la UE, ni cap reclamació internacional.

Viurà a Espanya amb permís de treball i de residència, sota la tutela d’una ONG. Tindrà llibertat de moviments però no tindrà permís per viatjar a cap país del món. I serà objecte, per si les mosques, d’un “pla de reinserció” amb aspectes educatius i de convivència.

M’hauria agradat veure’l en una roda de premsa, com hem vist els cubans tot just arribats a l’aeroport. I m’agradaria veure els cubans acceptar un pla de reinserció ideològica. Però això em sembla que no serà possible. El cubans han vingut a vendre colònia de verí de Miami i l’afganès ha canviat Guantànamo per una presó més gran sense tortures.