divendres, 6 de novembre del 2009

El Tractat dels Pirineus

Demà dia 7 de Novembre farà 350 anys de la signatura del Tractat dels Pirineus segons el qual la monarquia hispànica, en acabar la Guerra dels 30 Anys, cedia a la francesa el comtat del Rosselló i una part de la Cerdanya. No faré una lliçó d'història, però sí que hauríem de recordar que fou la ignorància dels negociadors i el menyspreu pels habitants dels territoris cedits el que va fer que això fos possible. Els importava més, i aquesta va ser la moneda de canvi, mantenir les possessions que la corona tenia a Flandes. La cessió es fa fer a esquenes de les institucions catalanes i va tenir una forta contestació, de tal manera que no va poder fer-se efectiva fins al 1720. A diferència de Gibraltar, cedit a Anglaterra pel Tractat d'Utrecht el 1713, cap govern espanyol no ha demanat mai la restitució d'aquests territoris: potser dividits els semblem més bonics.
Recordeu doncs: demà a Perpinyà diada gran amb manifestacions i tota mena d'actes. Si podeu anar-hi, feu l'esforç que hi va gent fins i tot des d'Alacant!

1 comentari:

Vicenç Bon ha dit...

MÉS INFORMACIÓ:
Demà dia 7 de Novembre es celebrarà la manifestació anual contra el
Tractat dels Pirineus. El Tractat va topar, durant els primers anys de la seva implantació, amb una resistència armada de caràcter popular, el que es va conèixer com la Revolta dels Angelets de la Terra amb al seu cap en Josep de Trinxeria.
Enguany és el 350 aniversari de la firma del Tractat dels Pirineus i
les diferentes entitats implicades han preparat una jornada especial.
Hi haurà una fira d'entitats, un dinar de germanor, concerts i la
tradicional Marxa de Torxes. L'aplec per la Marxa de Torxes està fixat a les 19:45h al Castellet i es sortirà a les vuit del vespre en punt.
La manifestació sortirà a les 16:00h de la Plaça Catalunya de Perpinyà encapçalada per la banderola "Esborrem el Tractat", seguida d'altres banderoles de diverses associacions i entitats.
Aquells interessats en els concerts podran adquirir les entrades (a 8€) al Casal Jaume I (23 Avinguda del Liceu). Aprofiteu per fer-los qualque despesa. L'horari de venda serà de les 10 del matí fins a les 15:30 h.
Si arribeu més tard o amb el temps just, les podeu firar a partir de
les 20:00h a la Casa Musical. Els concerts començaran a les 20:30 h a
la Casa Musical i s'acabaran a la 1 de la nit. Els grups d'enguany són: Al Tall, Raph Dumas & The Primaveras i Allioli Clash.
Animeu-vos i no us faci mandra. Penseu que cada any venen
indefectiblement germans de tot arreu, fins i tot d'Alacant, plens d'energia.
Els kilòmetres no els espanten pas, a ells.
Aixina que revolteu-vos, Angelets!