diumenge, 8 d’agost del 2010

Iríbar, abertzale

Veig al Periódico, pàgina d’Opinió, Noms propis, que li posen una fletxa vermella cap per avall a Iríbar per ésser abertzale. El periodista de carrera recalca la paradoxa que Iríbar s’hagi “tornat” abertzale després d’haver-se proclamat campíó d’Europa de futbol el 1964 i el critica per ser un dels organitzadors de la manifestació de boicot a la selecció espanyola de bàsquet. Més endavant un article especifica que a la manifestació, que era a favor de les seleccions nacionals basques, hi varen assistir representants de l’esquerra abertzale, Aralar, EA, i els sindicats “nacionalistes” ELA i LAB.

  1. Iríbar ja era abertzale abans de guanyar el campionat de 1964. I llavors era futbolista, feina que comprenia formar part de seleccions, igual que alguns catalans ara, però en una època bastant més difícil.
  2. Ésser abertzale no vol dir altra cosa que ésser basquista, com aquí catalanista. Sense més implicacions. Si s’és d’esquerres, doncs: esquerra abertzale. Són els espanyols els que usen amb mala fe aquest concepte per detenir i jutjar qualsevol persona amb l’excusa que són terroristes. A Catalunya, per entendre’ns serien abertzales ERC, CDC, i tots aquells que se senten nacionalistes o catalanistes.
  3. Continua essent terrible la ignorància –real o interessada- de la premsa en tots els aspectes relatius a l’independentisme.
  4. Què passarà quan jugadors catalans que han guanyat el mundial de futbol amb Espanya es proclamin independentistes?