dimecres, 30 de març del 2011

A Andorra, les dones un graó per sota dels homes

Aquesta mena de comportaments racistes (no només s'és racista amb la gent de color diferent), encara són prou comuns. El més greu és que tinguin lloc a la Casa de la Vall, sense conseqüències, i que a la majoria dels periodistes els hagi semblat bé.

P. G. ANDORRA LA VELLA

La Consòrcia dels Casats d'Andorra impedeix treballar una periodista

Una periodista de l'Agència de Notícies d'Andorra va ser objecte ahir d'un acte discriminitori per part de l'associació de la Consòrcia dels Casats d'Andorra la Vella. El cònsol d'aquest col·lectiu va fer fora la periodista de una de les sales de la Casa de la Vall mentre estava fent fotografies i es disposava a prendre declaracions sobre els punts de l'acta de la reunió que se celebrava ahir en motiu del tradicional Consell del Bull. L'argument no va ser altre que el de dir que en cap acte d'aquesta associació hi ha presència femenina.

La periodista afectada, a l'igual que la resta dels fotògrafs i periodistes d'altres mitjans, no tenia cap intenció de quedar-se a tot l'acte, sinó que només volia cobrir l'esdeveniment com a notícia. Només a ella se la va convidar a abandonar la sala, ja que la resta de companys periodistes eren homes. No va poder acabar de fer el seu treball davant de la prohibició del representant del col·lectiu i va haver de marxar.

La periodista va sentir «vergonya i sorpresa» davant de molts comentaris d'alguns dels presents que repetien que no podia haver cap dona allí. Tot i això, l'afectada, que es va mostrar indignada pel fet, va assenyalar que altres dels presents li deien al president que la deixés estar i continuar la seva feina.

A més, la periodista va haver d'aguantar altres comentaris discriminatoris com el que li va pronunciar un dels presents: «Aquesta associació ha durat tants anys perquè no hi ha cap dona».

La reportera de l'ANA va abandonar la sala acompanyada per un altre company fotògraf que es va solidaritzar amb ella. Tot seguit el càmera de la televisió i un altre periodista, tots dos homes, se'ls va permetre l'entrada a la sala. Una periodista d'ATV no es va atrevir a entrar al ser alertada per l'altercat amb la de l'ANA.

Aquest fet també es va donar l'any passat en un dels actes celebrats pel Consòrcia a la sala que porta aquest nom al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, els representants del col·lectiu no van deixar entrar a les periodistes.

L'entitat es va crear en els seus inicis perquè els membres s'ajudessin entre ells en cas de malaltia o incidents i així com per donar sepultura als difunts.

Aquest rotatiu no s'ha posat en contacte amb el cònsol de Consòrcia perquè qui signa aquesta notícia és una dona.