diumenge, 17 de gener del 2010

El terratrèmol de la corrupció

Avui he rebut una mena de correu que reprodueix tres converses, inventades o no, on un cubà reclama que a Cuba no pot anar amb la seva muller per celebrar un aniversari en un hotel reservat per a estrangers, que no pot comprar mòbils en determinades botigues per a estrangers i que no pot anar a comprar productes alimenticis fabricats a Cuba perquè es venen a preu de dòlar en botigues per a estrangers. No aclareix que els cubans, en més o menys mesura, poden comprar aliments en unes altres botigues on els estrangers no hi podem anar i on es paga en moneda local, baratíssima.
La crítica a les limitacions que posa el govern de Cuba als cubans és general i sovintejada, i encara més perquè és un govern d'esquerres, no cal dubtar-ho.
Però el meu comentari no va per aquí. M'hauria agradat molt veure tots aquests defensors de la "llibertat" omplir-nos, ofegar-nos de comunicacions tot explicant-nos quantes persones, quants nens i nenes, han mort aquests dies per causa de la corrupció generalitzada en el govern d'Haití. Per causa de la seva més mínima manca d'organització. Per causa de la manca d'infrastructures, de carreteres, de serveis sanitaris, de qualsevol mena de cosa que pugui significar atenció als drets humans de les persones.
Però Haití és un país democràtic. O més o menys. I no cal criticar massa. I ara el que cal és enviar tot l'ajut que calgui, deixar que els culpables fugin, que no cal patir massa i, d'aquí a uns quants anys, quan les coses estiguin més tranquil.les, ja es podrà tornar a la situació anterior. Que el terratrèmol mata, però no tothom. I si cal, se'n faran dues de noves, de catedrals.