dissabte, 24 d’octubre del 2009

"El Far" del Baix Llobregat i la llengua

"El Far", Setmanari del Baix Llobregat i l'Hospitalet, com si l'Hospitalet no fos del Baix Llobregat, apareix tots els divendres adosat al Periódico.
Encara que tenim la sort que el Periódico publiqui una edició traduïda al català, no passa el mateix amb el Far. Tot mantenint uns vergonyosos caps de pàgina en català (els deu semblar que així ja porten la corbata de la catalanitat), tota la resta és absolutament espanyola, a excepció de la darrera pàgina, dedicada a Cultura i Oci.
No vull ni imaginar que escriure en català la pàgina de Cultura i Oci obeeix a algun criteri premeditat. Prefereixo suposar qualsevol altra casualitat lingüística. La resta de la revista, la portada i tot el conjunt de notícies, són fetes en espanyol per raons de mercat. D'això n'estic una mica més segur.

3 comentaris:

Ricardo ha dit...

Tens tota la raó...

Lidia ha dit...

Abans d'escriure opinions caldria informar-se. Ja se que no és lo prioritari de l'article, pero en referència a la crítica del nom del setmanari t'haig de dir que l'Hospitalet de Llobregat NO forma part de la comarca del Baix Llobregat. És una població de la comarca del Barcelonès.
Salutacions

Vicenç Bon ha dit...

Lídia,
M'hauría agradat més un comentari, com tu ja suggereixes, al fons del post més que a la forma, però com que parles del Baix Llobregat, parlem-ne.
L'Hospitalet, com bé assenyales, pertany "oficialment" al Barcelonès, però sempre ha estat una decisió discutida i discutible que moltíssims especialistes no han acceptat. Sobretot perquè l'Hospitalet, geogràficament és del Baix Llobregat. I no solament del Baix Llobregat, sinó que una bona part del seu territori és al bell mig del Delta del Llobregat. Ens trobem doncs, davant d'una d'aquelles decisions arbitràries que situen una ciutat fora de lloc. Si tu vols dir que l'Hospitalet de Llobregat és del Barcelonès em sembla molt bé, i la llei t'empara. però jo sempre defensaré el contrari, entre altres coses perque sóc de l'Hospitalet i sempre m'he sentit del Baix Llobregat.